Следвайте Гласове в ТелеграмКато политически лидер, президентът Зеленски има тежък избор

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКато политически лидер, президентът Зеленски има тежък избор
Коментари Харесай

Зам.-шефът на НАТО: Ако Зеленски иска да си върне повече територия, което е редно, трябва да жертва повече млади хора

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Като политически водач, президентът Зеленски има тежък избор пред себе си. Ако желае да си върне повече територия, което е редно, би трябвало да жертва повече младежи. Трябва и да подсигурява, че ще има задоволително младежи да възвърне страната си след края на войната. Напълно сме уверени в политическото и военното управление на Украйна. Те знаят какво вършат, работим дружно. Знам, че даже да не е толкоз бързо и сполучливо, колкото доста се надяваха, резервираме стратегическия ни оптимизъм за способността на Украйна да удържи на натиска и с наша помощ да надделее във войната “. Това сподели заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в особено изявление за Би Ти Ви.

Според него Бъдещето на Европа ще зависи от надмощието на Украйна във войната. А също и ориста на Република Молдова, Грузия, Западните Балкани.

„ Ясно си припомням времето, когато 7 народи, Румъния, България, балтийските страни и още две, се причислиха. Аз бях министър на външните работи на страната ми, когато влязохме в НАТО. Разбира се, няколко месеца по-късно влязохме и в Европейски Съюз. В случая на България и Румъния, това стана две години по-късно. Беше миг на голяма смяна за ориста ни, за армиите ни. Естествено, с минаването на времето започваш да осъзнаваш значимостта на тези моменти “, споделя Джоана.

„ Преобразуването на стопанските системи ни, обществата ни и армиите ни е развой, отнемащ време. Не знам съответно ситуацията в България, само че при нас цели десетилетия нямаше задоволително вложения във въоръжените ни сили. До избрана степен отрезвяването с войната, стартирана от Русия против Украйна, бе стратегическо събуждане за всички ни, в Германия - така наречен zeitenwende или точка на изкривяване, само че всички осъзнахме, че се нуждаем освен от мощни стопански системи, положителни политики, положителни работни места, само че и мощна защита и армии. Членството в НАТО е потребно и тъй като има освен български, румънски, чешки, полски или американски път, а натовски път – взаимно “.

По думите му дружно разбираме какви ще са потребностите на въоръжените ни сили.

„ Посетих България и бойната група, видях подготовката на българските експерти в армията ви – на върхово ниво. Виждам по какъв начин доста страни работят взаимно, във вашия случай с бойната група, ръководена от Италия – 7 народи, в случай че не греша. В моята страна французите водят бойна група, в Полша – американците, в балтийските страни – канадци, британци и немци. Испания в този момент ще управлява в Словакия. Според мен би трябвало да влагаме във въоръжените ни сили и имам вяра, че като го вършим дружно в НАТО е доста стопански преференциално. В последна сметка, това са парите на данъкоплатците и подсигуряваме, че влагаме средствата дейно “.

- Украйна е изправена пред дълга война. Въпросът е съдружниците в НАТО подготвени ли са за дълга война, поради това, че контраофанзивата не беше толкоз сполучлива, колкото доста хора чакаха?

„ Необходимо е. Става дума за Украйна, нация, която се бори толкоз самоуверено, дава неизмерими жертви, с цел да пази свободата си, достолепието си, националния си суверенитет. Това е метод на практикуване на суверенитета. Дължим го на украинците. Те се бият и за нас. Трябва да продължим да оказваме помощ на Украйна, тъй като не желая да си представям последствията от съветска победа в Украйна. Това би било съкрушително за Европа. Изкушението на Русия да продължава с експанзията по отношение на други народи ще бъде още по-голямо, тъй като виждат, че експанзията се отплаща. А други страни като Китай следят метода, по който ние, демократичният Запад, поддържа Украйна и си извличат поучения за тяхната част от света “.

„ Знам, че не е елементарно. Ние сме демокрации, постоянно има друг дневен ред – вътрешен, обществен, други рецесии като Близкия изток в този момент, само че имаме проект и би трябвало да се придържаме към него. Бъдещето на Европа ще зависи от надмощието на Украйна във войната. А и ориста на Република Молдова, Грузия, Западните Балкани ще зависи от надмощието на Украйна във войната. Мисля, че ще има големи последици от метода, по който ще приключи войната за Украйна. Имаме интерес да се придържаме към проекта и ще го създадем “.

- Ако Украйна може да възвърне териториалната си целокупност единствено с военна мощ, по какъв начин бихте коментирали думите на главнокомандващия ген. Залужний пред The Economist, че ще е нужен голям софтуерен скок, с цел да се реализира пробив?

„ Разбира се, ние твърдим, както и генералният секретар Столтенберг сподели неколкократно от началото на войната, че тази война ще се проточи, ще продължи дълго. Превръща се във война на безсилие. Разбира се, всички се надяваха, че контраофанзивата, стартирана от Украйна преди няколко месеца, ще докара до забележителен прогрес, в някои случаи съумяха да пробият и трите съветски отбранителни линии. Знаехме от началото, че ще коства скъпо. Като политически водач, президентът Зеленски има тежък избор пред себе си “.

„ Ако желае да си върне повече територия, което е редно, би трябвало да жертва повече младежи. Трябва и да подсигурява, че ще има задоволително младежи да възвърне страната си след края на войната. Напълно сме уверени в политическото и военното управление на Украйна. Те знаят какво вършат, работим дружно. Знам, че даже да не е толкоз бързо и сполучливо, колкото доста се надяваха, резервираме стратегическия ни оптимизъм за способността на Украйна да удържи на натиска и с наша помощ да надделее във войната “.

- Въпрос по отношение на Черно море. Смятате ли, че новият маршрут на експорт на зърно от Украйна по румънското крайбрежие, покрай българското крайбрежие, е задоволително безвреден сега?

„ Виждаме присъщи безчовечен дейности от страна на Русия: през лятото унищожава инфраструктура за експорт на зърно, засягайки доста страни отвън Европа също, тъй като Украйна е голям производител и експортьор на зърно за целия свят, а през зимата се пробва да унищожи електропреносната мрежа, да трансформира зимния сезон в оръжие и да се опита да държи хората на мрачно и студено. Трябва да се приспособяваме към тази действителност през Румъния, пристанището на Констанца, както и Дунава - нещо, което България също споделя с Румъния “.

„ Вярвам, че Украйна ще бъде в положение да възобнови, когато разрешават изискванията, свободен път за навигиране през Черно море. Турция играе дейна роля в договарянията, с цел да може украинското зърно да минава през Босфора към пазарите. Има и поука за Румъния и България – би трябвало да влагаме в лична логистика и дарба за експорт било то със или без война в Украйна. Тези оси на Черно море и Дунав още веднъж стават освен стратегически значими, от време на време и комплицирани, само че и стопански динамични и евентуално носещи изгоди за двете страни. Като човек, който преглежда освен стратегическите последствия от войната, само че и икономическите последици, това е покана за България и Румъния да се оправят по-добре дружно “.

„ А от време на време има и комерсиална конкуренция. Посетих пристанището във Варна – голямо е. Това в Констанца – също. „ Одеса “ е голямо пристанище, „ Поти “ в Грузия също е доста значимо пристанище. Насърчавам освен военната подвижност, от която се нуждаем, да подсигуряваме, че има по-малко усложнения за взаимни учения, само че и по-малко усложнения за взаимно насърчаване на бизнес. Това, имам вяра, е извлечена поука, за която съм приказвал и с премиера ви и имам вяра, че това е най-хубавият път напред “.

- Има ли нещо алегорично в визитата Ви във Варна през тази седмица?

„ Посещението ми насочва няколко послания. Първо, какъв брой е значима България като съдружник в този алианс и в Черно море, и оттатък – на Балканите, в Ирак, на доста места. Политически, стратегически, военно. Това е обръщение от топ водачите на НАТО към България за значимостта ѝ при Черно море, Дунав, както и в ролята, която играе България в толкоз доста райони, както е и в Румъния “.

„ Първото обръщение е на признателност и поддръжка за България, с вярата, че 2% от Брутният вътрешен продукт, което е задачата на държавното управление, ще бъде изпълнена. Второто обръщение е районно. Това е екипен спорт. Посланието е към страните в района ни – Черно море и Балканите, само че и към другите съдружници - Италия, на които бих желал персонално да благодаря за водачеството в бойната група в България, на американците, на северномакедонците, албанците, всички “.

„ Третото обръщение е доста алегорично – повече бизнес, повече търговия, повече съдействие. НАТО подсигурява сигурност и мир за нашите страни. Догодина се навършват 20 години от присъединението ни в НАТО, когато избрахме най-хубавия вид в историята на нациите ни. Никога преди не сме имали целия либерален Запад за съдружници, в никакъв случай не сме се радвали на повече сигурност от в този момент “.

„ Нашето обвързване е да градим върху тази непоклатимост и сигурност, които НАТО предлага, и да минем към идващото равнище по повод стопански системи, софтуерна напредналост. Знам, че и при вас, както при нас и при новодошлите в НАТО и Европейски Съюз има толкоз доста гений, стартъпи, бизнес, технологии. Посланието ми е тройно - благодаря на България, благодаря на всички сътрудници и районни съдружници за това, че сме дружно, както и обръщение на упоритост, тъй като имам вяра, че дружно, България, Румъния и целият район могат да просперират и да настигнат развитата Европа. За мен това е тройката послания към българските ми другари “.

Инфо: бТВ

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР